2111837448 Τηλεφάνους 10, Αθήνα info@hellenicelevators.gr
hero image

Hellenic Elevators
Τεχνικό γραφείο αναλκυστήρων Αθήνα
_______

κατασκευαστικές οδηγίες


Στο κείμενο που ακολουθεί θα προσπαθήσω να απαντήσω σε διάφορα ερωτήματα που απασχολούν τόσο τους ιδιώτες κατασκευαστές ή διαχειριστές όσο και τους συναδέλφους μηχανικούς. Φυσικά όσοι επιθυμείτε μπορείτε να γραφτείτε και στο Newsletter στην αρχική σελίδα όπου και θα λαμβάνετε οτιδήποτε νεότερο προκύψει ή να υποβάλετε τα ερωτήματα σας.

 

ΣΕ ΕΝΑ ΚΤΊΡΙΟ ΠΟΣΟΥΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ;  

 

ΣΕ ΕΝΑ ΚΤΊΡΙΟ ΠΟΣΟΥΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ;
 

Συχνά ακούω να λένε ότι ο ανελκυστήρας δεν είναι για το κτίριο αυτό ή ότι δεν είναι αρκετοί οι ανελκυστήρες. Ο αριθμός των ανελκυστήρων προκύπτει από μια μελέτη κάτι σαν την κυκλοφοριακή μελέτη στους δρόμους.

Οι παράμετροι αυτής της μελέτης είναι οι εξής :
• Ο αριθμός των ορόφων του κτιρίου.
• Το πόσα άτομα κινούνται μέσα στο κτίριο.
• Η χρήση του κτιρίου.
• Ειδικές λειτουργίες (πχ όροφος χειρουργείων σε κάποιο νοσοκομείο).
• Ο μέγιστος χρόνος αναμονής.
• Η ικανότητα μεταφοράς του ανελκυστήρα σε ποσοστό % επί του συνόλου των ατόμων.

 

Έτσι προκύπτει ότι για ανελκυστήρα σε πολυκατοικία 5 ορόφων ( 6 στάσεις ΙΣ-1-2-3-4-5 ) και μέχρι 100 άτομα απαιτείται ένας ανελκυστήρας οκτώ ατόμων.
 

Σε πολυκατοικία 6 ορόφων ( 7 στάσεων , ΙΣ-1-2-3-4-5-6) με 200 άτομα απαιτούνται δυο ανελκυστήρες οκτώ ατόμων.
 

Αν πάμε σε κτίριο γραφείων 7 ορόφων (8 στάσεις ) τότε χρειάζονται τρεις ανελκυστήρες 8 ατόμων.

 

ΠΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ;


ΠΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ;

Με βάση τον ΓΟΚ άρθρο 29 κάθε κτίριο που το τελευταίο πάτωμα του είναι πάνω από 9 μέτρα από την τελική επιφάνεια του ισογείου πρέπει να έχει ανελκυστήρα. Ο ανελκυστήρας αυτός θα πρέπει να μπορεί να εξυπηρετεί ΑΜΕΑ άρα θα είναι ωφέλιμου φορτίου 8 ατόμων ήτοι 600 Kg και με ωφέλιμη επιφάνεια από 1,45 τ.μ. Έως 1,60 τ.μ.
 

Να σημειωθεί ότι τα φρεάτια διαστάσεων 1,50 Χ 1.70 ΔΕΝ είναι δυνατόν να δεχθούν αυτόματη πόρτα τηλεσκοπικού ή κεντρικού ανοίγματος.
Στα φρεάτια αυτών των διαστάσεων τοποθετούνται μόνο ημιαυτόματες θύρες.

 

ΠΟΙΟ ΕΙΝAI ΤΟ ΩΦΕΛΙΜΟ ΦΟΡΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΕΚΛΥΣΤΉΡΑ ΜΑΣ;

 

ΠΟΙΟ ΕΙΝAI ΤΟ ΩΦΕΛΙΜΟ ΦΟΡΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΕΚΛΥΣΤΉΡΑ ΜΑΣ;

Το ωφέλιμο φορτίο για τον κάθε ανελκυστήρα υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του και βρίσκουμε τον αριθμό ατόμων.
Το κάθε άτομο υπολογίζεται για 75 κιλά.

Έτσι έχουμε :

Οι διαστάσεις είναι ενδεικτικές και δύναται να τροποποιηθούν ανάλογα την κατασκευή και τα χαρακτηριστικά δεδομένα του ανελκυστήρα.

 

 

ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ;

 

ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ;

Η συντήρηση του ανελκυστήρα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία του ανελκυστήρα. Με βάση την νομοθεσία προβλέπονται από οκτώ συντηρήσεις μέχρι και εικοσιτέσσερις το χρόνο. Όμως όπως είπαμε ο κάθε ανελκυστήρας είναι διαφορετικός έτσι σαν τεχνικοί είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα συντήρησης που προβλέπει ο κατασκευαστής των εξαρτημάτων και οι συνθήκες λειτουργίας του ανελκυστήρα. Ο τεχνικός κατά το χρονικό διάστημα της επίσκεψης για την συντήρηση πρέπει να ελέγξει μια αλυσίδα δεδομένων του ανελκυστήρα και να διαπιστώσει τα τυχών προβλήματα πριν αυτά εκδηλωθούν με την μορφή βλάβης.


Έτσι πολλοί λένε “μα δεν κάνετε τίποτα στην συντήρηση!!” Αυτό είναι λάθος γιατί ένας καλός τεχνικός προλαμβάνει τις βλάβες. Παρ' όλα αυτά στο διάστημα της συντήρησης μπορεί να μην διαπιστωθούν όλα τα προβλήματα εκεί μπορεί ο διαχειριστής ή όποιος ένοικος να επικοινωνήσει με το γραφείο και να ζητήσει να επανεξετάσουμε το πρόβλημα.
 

Είμαστε στη διάθεση σας να σας για να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση σας.